16 Ocak 2017 Pazartesi
Trabzon'da gezilmesi gereken tarihi mekanlar
Merhaba değerli gezginler, bugün kıyı kentimiz olan Trabzon'a uğrayanların mutlaka ziyaret etmesi gereken tarihi yapı ve yerlerden bahsedeceğiz
Özellikle Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u feth etmesinden önce Hristiyan kökenli Rumlar yer aldığı için bölgede bu dinin izlerini taşıyan bir çok yapı kilise ve manastır mevcuttur.
1) Sümela Manastırı
Maçkanın Altındere Vadisi içerisinde yer alan bu yapı eski Rum ortodoks manastır ve kilise karışımı olup, tam adı Panagia Sumela diğer bir deyişle Theotokos Sumela'dır. Tarihi hakkında net bir bilgi olmasa da MS 365-395 yılları arasında yapıldığı sanılmaktadır.
Dağın eteklerine kusursuz bir ustalıkla yapılan bu yapı deniz seviyesinden 1.150 metre yukarıda yer almaktadır. İnanılmaz bir manzaraya sahip olan manastır iç mimamarisi ile de gerçekten müthiş bir görünüme sahiptir.
Ancak şuan için burada yapılan tadilat çalışması nedeniyle manastırın iç kesimlerine girişler yasaklanmıştır. Bakanlığın resmi açıklamasına göre tadilat 16 Ağustos 2018 tarihine kadar sürecektir.
Her ne kadar tadilat olsa da sadece o manzarayı görmek için dahi olsa ziyaret edilmesi gereken mekanlardan biri olduğunu düşünüyorum. Keza halen turistlerin bir çoğu hiç olmazsa manzarayı görmek ve fotoğraf çekmek için buraya gelmektedirler.
2) Ayasofya Müzesi
Trabzon'un merkez ilçesinde yer alan bu yapı 1250 - 1260 yılları arasında Kral 1. Manuel tarafından yaptırılmıştır. Fatihin Trabzonu alması ile halen kilise olarak kullanılmaya devam etmiş, 1584 yılında Kurdi Ali Beyin emri ile Cami olarak kullanılmaya başlamıştır.
Halende müzenin arka girişi cami olarak kullanılmaktadır. Duvarlardaki motiflerin bir kısmı hasar görmüş olsa da Hz. İsayı resmenden bir çok motif duvarlarda ve tavanda yer almaktadır.
Etkiliyici tarihi dokusu, 800 yıla yakın mimarisi ve Hristiyan kültürünün izlerini taşıması nedeniyle ziyaret edilmesi gereken mekanlardan biri olduğunu düşünüyorum. Ayrıca müzenin dış kesiminde kahvaltısı ile meşhur hoş bir salonda yer almaktadır.
3) Kuştul Manastırı
Maçka ilçesinin Esiroğlu beldesinde yer alan bu manastır 752 yılında yapılmış olup 1300 yıla yakın bir tarihin izlerini taşımaktadır. Turistler tarafından oldukça ziyaret edilen mekanlardan biridir.
Geçmişinde yıllarca kullanılmadığı ve restore edilmediği için Manastırın büyük bir kısmı harap olmuştur. Kuzeyinde Manastıra sonradan eklenen ufak bir kilise bulunur.
Trabzon'un tarihi dokusunu keşfetmek isteyenlerin kesinlikle uğraması gereken tarihi mekanlardan biri olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar çoğunluğu harap olmuş olsa da 1300 yıllık bir tarihin izlerini taşıyan bir yapıyı keşfetme fırsatını yakalamış olacaksınız
4) Kızlar Manastırı
Trabzon'un merkez ilçesinde Boztepe mevkinde yer alan bu yapı 1349-1390 yılları arasında 3. Aleksisos tarafından yaptırılmıştır. Ayrıca Aleksisosun oğullarının mezarları burada yer almaktadır. Yapının büyük bir kısmı harap olmuş olsa da şuan bakanlıkça restore çalışmaları yapılmaktadır. 2012 yılında başlanan tadilat süreci ucu açık olarak halen devam etmektedir.
Manastırın şehre oldukça yakındır, bir dolmuşa atlayıp dakikalar içerisinde gidebilirsiniz. Ayrıca mekanın ilerisinde yer alan çay bahçelerinde manzaraya karşı güzel bir çay sohbeti de yapabilirsiniz.
5) Trabzon Kalesi
Şehrin merkezinde yer alan kale II. Aleksisos tarafından 1287-1330 yılları arasında yaptırılmıştır. Deniz seviyesine olan uzaklığın en uzak olduğu rakımda yer almaktadır. Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere üç ayrı bölümden meydana gelen kale, eski anıtlardan toplanan taşlardan yapılmıştır. Ancak 20. yüzyılın başlarında kalenin taşları binaların yapımında kullanıldığı için yapının sadece ufak bir bölüm günümüze kadar ulaşmayı başarabilmiş, Yukarı Hisar’ın 300 m Kuzeyindeki tiyatrodan ise hiçbir kalıntı günümüze ulaşamamıştır.
Trabzon Kalesi evliya çelebinin seyahatnamesine dahi konu olmuş, kendisinden “Dağ tarafında cehennem kuyusuna benzer bir derin hendeği vardır ki yetmiş yedi adam girer. Safi kesme kayadır. İçinde camii, muhafazacı evleri, mahzenleri, cebehâneleri vardır”. diyerek söz etmiştir.
Trabzon'a uğrayanların 750 yıllık tarihi olan bu yapıyı ve ortahisar içinde yer alan ve belediye tarafından restore edilen Zağnos Vadisini ziyaret etmesini tavsiye ediyorum.
6) Vazelon Manastırı
Ulaşımı biraz zor olduğu için konumu nedeniyle fazla turist çekemeyen bir yapıdır. İlginçtir ki Trabzon'da yaşayan halkın çoğunluğu bile bu yapının varlığından haberdar değildir.
Maçka - Gümüşhane yolunda yer alan bu yapı çok sapa bir yolda yer almakta ve buraya ulaşım sağlayan herhangi bir araç olmamaktadır. Araştırdığım tur gezilerinde dahi buraya yapılan bir ziyaretin olmaması beni üzdü.
Hoş bir dış mimarisi olan ve manzarası olan bu mekan aslında ikinci bir Sümela Manastırı niteliğinde. Bu yüzden Trabzon'a gelenlerin mutlaka ziyaret etmesi gerektiğini düşünüyorum.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Bilhassa ayasofya kilisesini gezmenizi ve hemen yanındaki bahçede deniz manzarası eşliğinde kahvaltı keyfi yapmanızı tavsiye ederim :)
YanıtlaSil